Пређи на главни садржај

Свечаност поводом стогодишњице присаједињења Бачке, Баната, Барање и Срема Краљевини Србији

         За читаву Србију, 2018. година је обележена важним годишњицама, а 25. новембар је посебно значајан за Србе у Војводини. Тог дана, пре тачно сто година одржана је Велика народна скупштина у Новом Саду, на којој је одлучено да се Бачка, Банат и Барања припоје својој матичној држави. Управо тај важан датум, обележен је и у нашој школи.



            Свечаност је одржана 23. новембра, 2018. године, а главни организатори су били професори историје, Наталија Мушицки и Жарко Панић. Скуп је, након интонирања химне Републике Србије, отворио директор школе Миодраг Јањош који је одржао пригодан говор  и поздравио све присутне, те најавио остале учеснике свечаности. Речи песме „Сви шајкаши одоше“, које је отпевала певачка група из Ђурђева, „Василис“, испуниле су простор свечане сале а након тога реч је узела професорка историје у средњој школи „22. октобар“ Наталија Мушицки. Она посебно се осврнула на улогу људи са локалног подручја у овом значајном историјском збивању. Професорка Мушицки говорила је и о улози жена у овим тешким временима посебно поменувши Милицу Стојадиновић Српкињу и Милицу Томић- две најзначајније Милице међу војвођанским Србима.



      Професор Панић се обратио присутнима и направио кратак увод о недостатку заједничке државе у којој би сви Срби живели заједно, и најавио песму која управо говори о томе: „Отаџбино, гдје си'“, Алексе Шантића. Песму је  прочитала ученица трећег разреда гимназије Мина Мрђен. Надаље, професор Панић је говорио о приликама не само у Аустроугарској него у читавој Европи, као и о настојањима Срба да се уједине и прекину живот у лошим условима, посебно у данашњој Војводини, али и у Босни и Херцеговини. Предавање о Првом светском рату употпунила је песма „Креће се лађа фанцуска“. Разговор о српским жртвама у Првом светском рату пропраћен је стиховима са капеле на Зејтинлику које је написао Воjислав Илић Млађи:

Незнани туђинче, кад случајно минеш
Поред овог светог заједничког гроба,
Знај, овде су нашли вечно уточиште
Највећи јунаци данашњега доба!

Родитељ је њихов: храбри српски народ,
Горостас у светској историјској војни,
Који је све стазе искушења прошо
И чији су борци, дивљења достојни!

Падали од зрна, од глади и жеђи,
Распињани на крст, на Голготе вису,
Али чврсту веру у победу крајњу
Никад, ни за часак, изгубили нису...

       Завршетак је био достојанствен и у родољубивом маниру уз песму “Ово је Србија“. Снажан аплауз се заорио након завршетка предавања, што говори о задовољству присутних. Приређена је и пригодна закуска, са неизбежним српским колачима и питом са сиром.


          Публику су чинили многобројни заинтересовани грађани, професори школе, бивши и садашњи ученици. Кроз предавања о Првом светском рату, важним представницима војвођанских Срба на Великој народној скупштини, историјском контексту и друштвеним приликама тог времена, посетиоци су могли да сазнају битне податке везане за овај догађај. Атмосферу је учинило свечанијом извођење музичких композиција и читање песама које су тематски везане за овај период. Циљ оваквих предавања је развој свести о важности и значају ових догађаја, јер су прилике у којима данас живимо и које се подразумевају, некада биле само далеки сан за наш народ. Чинило се да је свима драго што су учесници овог догађаја, сви су уживали и у припреми извођења, али и у атмосфери која је владала током манифестације, а уз све то сви смо уједно пуно тога сазнали и научили.

Ауторка текста: Мина Мрђен
Стручна помоћ: Жарко Панић, Наталија Мушицки
Вођа секције и фотографије: Николета Његован

Коментари

Популарни постови са овог блога

ЗАКОНОДАВНА ДЕЛАТНОСТ СВЕТОГ САВЕ

Оно о чему не размишљамо много када поменемо лик Светог Саве је његова делатност која би се могла схватити и као његова правна делатност. Овим текстом дајем свој скроман допринос овој материји и надам се да ће се тако још боље разумети тај део наше славне историје. Свети Сава Пошто је издејствовао потпуну самосталност српске цркве (аутокефалност) 1219. год, Свети Сава је у грчком манастиру тада Филокали (данас   Владот) , припремио Зборник законодавстава какав је био потребан његовој саборној цркви.

Sa časa psihologije: Esej o prvom utisku

Prvi utisak nastaje kad jedna osoba prvi put dođe u kontakt sa drugom osobom i formira mentalnu sliku te osobe koja podrazumeva ne samo utisak o fizičkom izgledu osobe već i o njenim ličnim osobinama, obrazovanju, zaposlenju i drugim karakteristikama. Prvi utisak je uvek važan, vrlo često i presudan, bilo da se upoznajete sa nekim na ulici, idete na razgovor za posao ili držite govor. Iako prvi susret sa nekom osobom može da otkrije samo mali deo nečije ličnosti, na osnovu njega se upravo i stvaraju prve impresije. Iz ovog primera lakše ćemo shvatiti o čemu se ovde u stvari radi. Zamislimo sledeću situaciju: Sanja i Jovana su na žurci, za njih dve je zajedničko to da je isti dečko, Milan važna osoba u njihovim životima. Sanja je bila u veži sa Milanom a Jovana je trenutno u romantičnoj vezi sa Milanom. Kao što svi znamo, može da postoji rivalstvo između dve devojke kada je u pitanju neki muškarac prema kome obe gaje osećanja. Sanja i Jovana se znaju samo iz viđenja i dolazi d

Предмет "Агенцијско и хотелијерско пословање" - Јелена Чалмић

Предмет "Агенцијско и хотелијерско пословање" - блок настава, одељење II-4. Ученици применом методе Мапе ума припремају и презентују рад на тему: 1. Пословне књиге и обрасци у угоститељским пословним јединицама за смештај 2. Службе хотела