Пређи на главни садржај

Реферати туристички техничар - Бечка кухиња

Бечка кухиња –

Бечка кухиња има изворе у разним историјским раздобљима. Утицај Италије од 1.600. може се приметити у називима намирница и јела, све до данас. Од 18. века почео је јачати утицај Француске.  Крајем 18. века у куварским књигама на немачком језику почиње се појављивати израз Wiener Küche (бечка кухиња). 1858. године у Грацу је Катарина Прато издала књигу Die Süddeutsche Küche (Јужнонемачка кухиња), прву књигу о кувању која је осим општих аустријских и специфичних бечких куварских елемената обухватала и елементе из мађарске, јужнословенских, пољске, италијанске, јеврејске и чешке кухиње. 

Традиционална бечка кухиња обележена је многим раним утицајима досељеника из подручја и држава које су некада биле део Аустро-Угарске монархије. Због посебног положаја у близини границе са Мађарском, Чешком, на бечком менију често се могу наћи јела из ових држава и регија (бечке варијанте мађарског гулаша, штрудла, чешке палачинке, колачи, кнедле...).

Аустријанци у великој мери уживају у кафи, тако да, уколико сте љубитељ кафе овде можете пронаћи много кафића у којима ћете уживати у многим врстама кафе. Ако уз то додате још и неко карактеристично аустријско слатко пециво (на пример штрудлу са јабукама) ужитак ће бити потпун.
Беч је космополитски град у којем се могу упознати људи из целог света и чути различити светски језици, па и ресторани у Бечу то одражавају. Овде се могу пронаћи многа места на којима се служи италијанска кухиња, турски кебаб... и слично. Међутим, за право уживање у аустријској кухињи не треба пропустити ужитак у неком од ових традиционалних јела и дезерта:
1. Захер торта (Sachertorte) – Франц Захер, шеснаестогодишњи помоћник кувара на дворцу принца Метерниха, 1832. године направио је ову чоколадну торту, која је постала најпознатији светски чоколадни дезерт. Најукуснија захер торта прави се у бечком хотелу Захер, где се чува и тајна оригиналног рецепта.
2. Тафелшпиц (Tafelspitz) – сматра се националним јелом Аустрије и састоји се од куваног говеђег меса са реном, које се служи са различитим варивима, најчешће од поврћа. Постоји много варијанти овог месног специјалитета и може се пронаћи у скоро сваком ресторану у Бечу.
3. Штрудла са јабукама (Apfelstrudel) – ово јело, након што је пропутовало далек пут од Блиског истока, пронашло је своје место у Бечу. Састоји се од уроланог теста пуњеног јабукама, сувим грожђем и презлама, а обично се служи уз бечку кафу.
И наравно, неизоставна:
4. Бечка шницла (Wiener Schnitzel) – главно јело бечке кухиње.
Иако није измишљена у Бечу и воде се многе полемике око тога којој кухињи заиста припада, бечка шницла представља једно од обележја овог града. Најчешће се сервира уз кромпир салату, која је такође једно од традиционалних аустријских јела.
У многим традиционалним бечким ресторанима и угоститељским објектима на јеловнику се налазе класична бечка јела, нарочито поводом Божића.
                                                                                                                                                             Петрић Лука,  I-4

Коментари

Популарни постови са овог блога

ЗАКОНОДАВНА ДЕЛАТНОСТ СВЕТОГ САВЕ

Оно о чему не размишљамо много када поменемо лик Светог Саве је његова делатност која би се могла схватити и као његова правна делатност. Овим текстом дајем свој скроман допринос овој материји и надам се да ће се тако још боље разумети тај део наше славне историје. Свети Сава Пошто је издејствовао потпуну самосталност српске цркве (аутокефалност) 1219. год, Свети Сава је у грчком манастиру тада Филокали (данас   Владот) , припремио Зборник законодавстава какав је био потребан његовој саборној цркви.

Sa časa psihologije: Esej o prvom utisku

Prvi utisak nastaje kad jedna osoba prvi put dođe u kontakt sa drugom osobom i formira mentalnu sliku te osobe koja podrazumeva ne samo utisak o fizičkom izgledu osobe već i o njenim ličnim osobinama, obrazovanju, zaposlenju i drugim karakteristikama. Prvi utisak je uvek važan, vrlo često i presudan, bilo da se upoznajete sa nekim na ulici, idete na razgovor za posao ili držite govor. Iako prvi susret sa nekom osobom može da otkrije samo mali deo nečije ličnosti, na osnovu njega se upravo i stvaraju prve impresije. Iz ovog primera lakše ćemo shvatiti o čemu se ovde u stvari radi. Zamislimo sledeću situaciju: Sanja i Jovana su na žurci, za njih dve je zajedničko to da je isti dečko, Milan važna osoba u njihovim životima. Sanja je bila u veži sa Milanom a Jovana je trenutno u romantičnoj vezi sa Milanom. Kao što svi znamo, može da postoji rivalstvo između dve devojke kada je u pitanju neki muškarac prema kome obe gaje osećanja. Sanja i Jovana se znaju samo iz viđenja i dolazi d

Предмет "Агенцијско и хотелијерско пословање" - Јелена Чалмић

Предмет "Агенцијско и хотелијерско пословање" - блок настава, одељење II-4. Ученици применом методе Мапе ума припремају и презентују рад на тему: 1. Пословне књиге и обрасци у угоститељским пословним јединицама за смештај 2. Службе хотела