Пређи на главни садржај

Republičko takmičenje iz Istorije u Pirotu

 održano je 21.5. 2022. godine iz Istorije u Pirotu. Na ovo takmičenje se plasirala učenica srednje škole „22. Oktobar“ Gorana Džinić koju je pripremala profesorka Natalija Mušicki . Pitali smo Goranu i profesorku Nataliju da opišu svoje iskustvo na takmičenju.



Gorana Džinić

Šta nam možeš reći o takmičenju na kom si učestvovala?

Iskustvo je bilo veoma lepo, drago mi je da sam stigla do tog nivoa takmičenja, što sam osvojila 9. mesto, veoma sam zadovoljna sobom. Želela bih da se zahvalim profesorima Nataliji Mušicki i Žarku Paniću koji su uvek bili tu za mene.

Da li si je ovo tvoje prvo takmičenje iz istorije?

U osnovnoj školi sam takođe išla na takmičenja iz Istorije, stigla sam do okružnog takmičenja. To je bilo vrlo lepo iskustvo i već sam tad razmišljala da idem na takmičenja u srednjoj školi.

Po čemu se ćeš pamtiti ovo takmičenje?

Postoje dva razloga zbog kojeg se ovo takmičenje ističe. Prvi je taj što mi je ovo bilo prvo Republičko takmičenje na koje sam išla, a drugi, što mi je ovo bilo prvo takmičenje u srednjoj školi.

Kakva je bila atmosfera na takmičenju?

Nisam imala priliku da se upoznam sa puno profesora i učenika, pošto nas je bilo 300, ali upoznala sam jednu devojčicu koja je delovala veoma drago i svi su uglavnom bili korektni i podjednako zainteresovani za Istoriju.

Kako ti se dopao Pirot?

Bilo je veoma lepo. Nažalost nismo imali puno vremena da posetimo ostale znamenitosti, ali se jesmo prošetali centrom, videli neke spomenike i posetili nekoliko lepo uređenih restorana.

Da li je bio veliki izazov naučiti gradivo i da li te je možda pratila trema?

Gradivo jeste bilo obimno, ali sam uživala učeći to gradivo i gradivo mi nije stvaralo veliki problem. Trema je bila prisutna pred samo takmičenje, ali je vrlo brzo prošla.


Po čemu se za tebe Istorija ističe kao predmet?

Osećam veliku ljubav prema Istoriji, uživam učeći je i želim svoje znaje da prenesem drugima.






Planiraš li opet da se takmičiš?

Planiram da se takmičim i u sledećim godinama i nadam se da će uspesi biti dobri kao i ove godine

Profesorka Natalija Mušicki je bila mentorka Gorane Džinić i pitali smo je za mišljenje o ovogodišnjem takmičenju iz Istorije. Ona je rekla da je takmičenje bilo divno i želela je da pohvali Goranu za koju je rekla da je savesna i divna osoba za rad. Želela je da spomene profesora Žarka Panića koji je išao na takmičenje sa njima i omogućio im je prevoz. Što se tiče samog puta u početku je bilo tehničkih problema, ali su na vreme stigli na takmičenje i svi su zadovoljni postignutim rezultatom. Na kraju je želela da spomene reči predsednika udruženja istoričara Momčila Pavlovića  „ Svi učenici koji su došli na Republičkotakmičenje su pobednici“.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ЗАКОНОДАВНА ДЕЛАТНОСТ СВЕТОГ САВЕ

Оно о чему не размишљамо много када поменемо лик Светог Саве је његова делатност која би се могла схватити и као његова правна делатност. Овим текстом дајем свој скроман допринос овој материји и надам се да ће се тако још боље разумети тај део наше славне историје. Свети Сава Пошто је издејствовао потпуну самосталност српске цркве (аутокефалност) 1219. год, Свети Сава је у грчком манастиру тада Филокали (данас   Владот) , припремио Зборник законодавстава какав је био потребан његовој саборној цркви.

Sa časa psihologije: Esej o prvom utisku

Prvi utisak nastaje kad jedna osoba prvi put dođe u kontakt sa drugom osobom i formira mentalnu sliku te osobe koja podrazumeva ne samo utisak o fizičkom izgledu osobe već i o njenim ličnim osobinama, obrazovanju, zaposlenju i drugim karakteristikama. Prvi utisak je uvek važan, vrlo često i presudan, bilo da se upoznajete sa nekim na ulici, idete na razgovor za posao ili držite govor. Iako prvi susret sa nekom osobom može da otkrije samo mali deo nečije ličnosti, na osnovu njega se upravo i stvaraju prve impresije. Iz ovog primera lakše ćemo shvatiti o čemu se ovde u stvari radi. Zamislimo sledeću situaciju: Sanja i Jovana su na žurci, za njih dve je zajedničko to da je isti dečko, Milan važna osoba u njihovim životima. Sanja je bila u veži sa Milanom a Jovana je trenutno u romantičnoj vezi sa Milanom. Kao što svi znamo, može da postoji rivalstvo između dve devojke kada je u pitanju neki muškarac prema kome obe gaje osećanja. Sanja i Jovana se znaju samo iz viđenja i dolazi d

Предмет "Агенцијско и хотелијерско пословање" - Јелена Чалмић

Предмет "Агенцијско и хотелијерско пословање" - блок настава, одељење II-4. Ученици применом методе Мапе ума припремају и презентују рад на тему: 1. Пословне књиге и обрасци у угоститељским пословним јединицама за смештај 2. Службе хотела