Пређи на главни садржај

Takmičenje "Online Physics Brawl"


Takmičenje "Online Physics Brawl" je ekipno nadmetanje učenika srednjih škola u rešavanju zadataka iz fizike koje traje tri sata i koje se ostvaruje online - preko interneta. Takmičenje je osmislio Matematičko - fizički fakultet iz Praga "FYKOS MFF UK", a još nekoliko fakulteta je pružalo podršku u hostingu, marketingu, oglašavanju i obradi rezultata.

Okvir za takmičenje bilo je srednjoškolsko gradivo iz fizike i svi koji su učestvovali su radili iste zadatke. Takmičari su bili podeljeni u tri kategorije (A, B, C) prema razredu koji učenici pohađaju (računat je prosek za sve članove ekipe). Pored ove tri starosne kategorije postojala je i "Open" kategorija u kojoj su se uglavnom takmičili oni koji nisu srednjoškolci ili koji su imali bar jednog člana koji nije srednjoškolac. Tu su najčešće bili takmičari koji su se nekad takmičili u srednjoškolskim kategorijama, studenti fizike i elektrotehnike, profesori. U "Open" konkurenciji je bilo starih profesora, kao i takmičara, individualaca, koji su napravili ekipu od semo jednog člana. Pravilo kaže da je dozvoljeno do 5 članova ekipe, a ako ih ima manje ekipa ne dobija nikakve bonuse niti kazne. Naša ekipa se takmičila u ovoj konkurenciji jer smo imali svesrdnu pomoć naših bivših ućenica Anite Barne i Snežane Kozarev koje sada studiraju fiziku. Po nekom kasnijem istraživanju ja sam utvdio da je bilo kombinovanih ekipa od studenata i srednjoškolaca, ali smo mi kombinovana ekipa koja je imala najmanje studenata, tako da nam je bilo najteže da se nosimo sa konkurencijom. Na sajtu prikazivan i uspeh svih ekipa u "apsolutnoj" konkurenciji - bez obzira na uzrast.
Većina ekipa bila je iz Češke i Slovačke, ali je bilo ekipa iz Indije, Bangladeša, Kanade. Iz našeg regiona je bilo nekoliko ekipa iz Bosne i Hercegovine. Takmičenje se odvijalo na češkom i engleskom jeziku.
Na sajtu takmičenja u poglavlju "Why", organizator kaže da je svrha takmičenja slava i čast. Do ove godine nisu obećavane nikakve nagrade, a ove godine je rečeno da će prve tri ekipe u svakoj konkurenciji biti nagrađene, ali se ne govori o kakvim je nagradama reč.
Takmičari su imali zadatak da  reše što više zadataka. Na početku su dobili 7 početnih problema, kada bi rešili neki od tih početnih, otvarao bi im se pristup sledećim, obzirom da uvek postoje zadaci koje takmičari ne znaju da reše, kako je vreme prolazilo, sve se više sužavao broj zadataka koje je tim imao na stolu. Takmičari su odmah po slanju zadatka znali jesu li ga dobro rešili. Mogli su da pokušaju rešavanje istog zadatka još koji put, ali bi im se pri tome oduzimao broj bodova koji dobijaju kada konačno zadatak uspešno reše.
Posle jednog sata vremena nastupala je "ubrzana" faza takmičenja koja je trajala pola sata. U toj fazi takmičari bi dobijali nešto lakše zadatke iz tri različite oblasti (mehanika, električne struje, atomske i nuklearne fizike). Ako bi za pola sata uspeli da reše po jedan zadatak iz svake od ovih oblasti dobili bi bonus koji bi udvostručavao poene za ta tri zadatka. Ako bi rešili drugi komplet od tri zadatka, dobili bi još jedan takav bonus. Naša ekipa je uočila značaj ovoga bonusa i uspela da osvoji jedan bonus od 9 poena.
U toku takmičenja učesnici su mogli iz minuta u minut da prate koliko su poena osvojili i svoje stanje na tabeli. Međutim, u toku poslednjih 20 minuta nisu imali uvid u stanje nego je prikazano "zamrznuto stanje". Oko 5 minuta pošto je  takmičenje završeno prikazano je konačno stanje i tabele.
Naša ekipa je bila mnogo bolja po broju bodova nego prošle godine (prošle godine 43 boda, a ove 70). U "Open" konkurenciji smo gore plasirani, jer je ove godine bila izuzetno jaka konkurencija, ali smo u apsolutnoj konkurenciji značajno uznapredovali.
Svake godine se osim "Online Physics Brawl"-a održava "Physics Brawl", koji se ne održava preko interneta, nego u tzv. papirnoj verziji u Pragu. Naša online verzija je, ustvari, kopija starije, papirne, zemaljske verzije takmičenja. Postoji pusta želja cele ekipe da se pojavimo i na toj zemaljskoj verziji takmičenja.

Vasa Vučurević
profesor fizike

Коментари

Популарни постови са овог блога

ЗАКОНОДАВНА ДЕЛАТНОСТ СВЕТОГ САВЕ

Оно о чему не размишљамо много када поменемо лик Светог Саве је његова делатност која би се могла схватити и као његова правна делатност. Овим текстом дајем свој скроман допринос овој материји и надам се да ће се тако још боље разумети тај део наше славне историје. Свети Сава Пошто је издејствовао потпуну самосталност српске цркве (аутокефалност) 1219. год, Свети Сава је у грчком манастиру тада Филокали (данас   Владот) , припремио Зборник законодавстава какав је био потребан његовој саборној цркви.

Sa časa psihologije: Esej o prvom utisku

Prvi utisak nastaje kad jedna osoba prvi put dođe u kontakt sa drugom osobom i formira mentalnu sliku te osobe koja podrazumeva ne samo utisak o fizičkom izgledu osobe već i o njenim ličnim osobinama, obrazovanju, zaposlenju i drugim karakteristikama. Prvi utisak je uvek važan, vrlo često i presudan, bilo da se upoznajete sa nekim na ulici, idete na razgovor za posao ili držite govor. Iako prvi susret sa nekom osobom može da otkrije samo mali deo nečije ličnosti, na osnovu njega se upravo i stvaraju prve impresije. Iz ovog primera lakše ćemo shvatiti o čemu se ovde u stvari radi. Zamislimo sledeću situaciju: Sanja i Jovana su na žurci, za njih dve je zajedničko to da je isti dečko, Milan važna osoba u njihovim životima. Sanja je bila u veži sa Milanom a Jovana je trenutno u romantičnoj vezi sa Milanom. Kao što svi znamo, može da postoji rivalstvo između dve devojke kada je u pitanju neki muškarac prema kome obe gaje osećanja. Sanja i Jovana se znaju samo iz viđenja i dolazi d

Предмет "Агенцијско и хотелијерско пословање" - Јелена Чалмић

Предмет "Агенцијско и хотелијерско пословање" - блок настава, одељење II-4. Ученици применом методе Мапе ума припремају и презентују рад на тему: 1. Пословне књиге и обрасци у угоститељским пословним јединицама за смештај 2. Службе хотела