Пређи на главни садржај

Preporuke za čitanje

„Knjige koje su progutale mog oca“ Afonso Kruz
Ilustracija knjige

„Jer mi smo sazdani od priča, a ne od DNK, i genetskog koda, niti od krvi i mesa, i kože i mozga. Sazdani od priča.“
Čitajući ovo kratko delo A. Kruza, shvatila sam koliko dimenzija zaista ima jedna knjiga; kako jedna priča nije samo pasus na papiru, već jedan život, čitav jedan svet koji čeka da bude otkriven. Na neverovatan način pisac povezuje poznate klasike iz svetske književnosti, stvarajući jednu svojevrsnu priču. Takođe, zadivljujuća je ideja o „upadanju u knjige“ – iskustvu koje je doživeo Vivaldo Bonfin, otac Elijasa, glavnog lika ove knjige.


Postavljena je paralela između  našeg sveta, odnosno realnosti i onog književnog, koji mogu da iskuse samo oni koji su se „izgubili u knjizi“.  Nastaje preplitanje, prelasci u „onaj“ svet bivaju sve češći,  a sve to ne bi li Elijas pronašao svog oca koga je zadesila loša sudbina, i koji se nije vratio u realnost. Uz skoro svako njegovo putovanje dobijamo uvid u karakter nekog lika iz poznate priče, atmosferu dela, pa i u greške pisca, iliti male epiloge koje prave sami likovi, nezadovoljni životom na koji ih je on osudio. Elijas sve to pomno prati, i sklapa slagalicu za koju se nada da je korisna u pronalaženju Vivalda, kog je izgubio dok je bio vrlo mali.
Svakako bih preporučila ovu knjigu, naročito mlađoj publici, ili onima koji ne gaje veliku ljubav prema književnosti, jer ona osim interesantnog uvoda u neka poznata književna dela (koje je takođe poželjno pročitati), daje sliku odrastanja bez jednog roditelja, i načina na koji se dete izbori sa tavim nedostatkom.

Smiljanić Slađana


Knjigu je škola dobila kao donaciju od izdavača "Kreativni centar", ovom prilikom im se zahvaljujemo.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ЗАКОНОДАВНА ДЕЛАТНОСТ СВЕТОГ САВЕ

Оно о чему не размишљамо много када поменемо лик Светог Саве је његова делатност која би се могла схватити и као његова правна делатност. Овим текстом дајем свој скроман допринос овој материји и надам се да ће се тако још боље разумети тај део наше славне историје. Свети Сава Пошто је издејствовао потпуну самосталност српске цркве (аутокефалност) 1219. год, Свети Сава је у грчком манастиру тада Филокали (данас   Владот) , припремио Зборник законодавстава какав је био потребан његовој саборној цркви.

Sa časa psihologije: Esej o prvom utisku

Prvi utisak nastaje kad jedna osoba prvi put dođe u kontakt sa drugom osobom i formira mentalnu sliku te osobe koja podrazumeva ne samo utisak o fizičkom izgledu osobe već i o njenim ličnim osobinama, obrazovanju, zaposlenju i drugim karakteristikama. Prvi utisak je uvek važan, vrlo često i presudan, bilo da se upoznajete sa nekim na ulici, idete na razgovor za posao ili držite govor. Iako prvi susret sa nekom osobom može da otkrije samo mali deo nečije ličnosti, na osnovu njega se upravo i stvaraju prve impresije. Iz ovog primera lakše ćemo shvatiti o čemu se ovde u stvari radi. Zamislimo sledeću situaciju: Sanja i Jovana su na žurci, za njih dve je zajedničko to da je isti dečko, Milan važna osoba u njihovim životima. Sanja je bila u veži sa Milanom a Jovana je trenutno u romantičnoj vezi sa Milanom. Kao što svi znamo, može da postoji rivalstvo između dve devojke kada je u pitanju neki muškarac prema kome obe gaje osećanja. Sanja i Jovana se znaju samo iz viđenja i dolazi d

Предмет "Агенцијско и хотелијерско пословање" - Јелена Чалмић

Предмет "Агенцијско и хотелијерско пословање" - блок настава, одељење II-4. Ученици применом методе Мапе ума припремају и презентују рад на тему: 1. Пословне књиге и обрасци у угоститељским пословним јединицама за смештај 2. Службе хотела