Пређи на главни садржај

Семинар Новосадске новинарске школе





Нова познанства, афирмација међународне толеранције и едукација једне
су од идеја које су 7.09.2013. године спојиле српске и хрватске средњошколце њихове професоре један број новинара на семинару „Чуј, знај, кажи“ у конференцијској сали хотела "Центар" у Новом Саду. Учеснике су поздравиле проф. др. Дубравка Валић Недељковић и Марина Грња испред организатора.


Пројекат "Орјентација напред" у организацији Новосадске новинарске школе реализује се у сарадњи са Нансен дијалог центром из Осијека а под покровитељством Европске комисије, то је Прекогранични програм Хрватска - Србија. Пројекат има за циљ има подизање свести младих о говору мржње у медијима.
                                            
Пројекат у трајању од 12 месеци подељен је у две фазе:
1. У првој фази одржан је тродневни тренинг у Новом Саду, где су полазници имали то задовољство да од ангажованих и максимално посвећених професора са новосадског универзитета, на крајње занимљив и креативан начин науче да "читају измедју редова" и препознају директан и индиректан позив на насиље у медијима.
2. Док ће се друга фаза одржати у Осјеку, у децембру текуће године, где ће се овога пута, у улози домаћина, наћи наши вршњаци и новинари из Хрватске.
Ову идеју, својим учешћем у првом делу семинара који се одвијао у Новом Саду, подржали су и ученици наше школе Небојша и Наташа Јанковић са профескорком психологије, Његован Николетом у оквиру новинарске секције





Задатак ученика је да уз помоћ професорке је да изврше анализу говора мржње у листу „Дневник“ и ураде дубински интервију о коме су учили на семинару. На крају овог тренинга учеснци би требало да оставе за собом сајт и кратак филм.
Предавачи на семинару били су: доц. др. Владимир Баровић који је говорио о говору мржње у медијима, др Дејан Пралица упутио је учеснике у мониторинг медија а Норберт Шинковић говорио  је о вештини вођења дубинског интервијуа.



 Небојша и Наташа Јанковић

Одмах смо били у ситуацији да применимо знање које смо стекли на тренингу! У телевизијском прилогу  о семинару на ком смо учестовали, приметили смо дозу сензационализма у јер прича почиње Вуковаром и ћириличним таблама као и парадом која је требала да се деси тих дана на почетку прилога. Тек касније када новинар привуче пажњу овим помало узнемирујућим сликама он почиње да прави прилог о ономе о чему семнинар заиста јесте – о говору мржње у медијима без обизра на тему.

Тако смо брзо схватили како увод у неки прилог, начин на који се нешто представља и контекст у који се ставља могу гледаоца или да наведу на прави пут или да заведу. Зато отворимо очи и уши када слушамо и читамо вести.

Николета Његован




 

Коментари

Популарни постови са овог блога

ЗАКОНОДАВНА ДЕЛАТНОСТ СВЕТОГ САВЕ

Оно о чему не размишљамо много када поменемо лик Светог Саве је његова делатност која би се могла схватити и као његова правна делатност. Овим текстом дајем свој скроман допринос овој материји и надам се да ће се тако још боље разумети тај део наше славне историје. Свети Сава Пошто је издејствовао потпуну самосталност српске цркве (аутокефалност) 1219. год, Свети Сава је у грчком манастиру тада Филокали (данас   Владот) , припремио Зборник законодавстава какав је био потребан његовој саборној цркви.

Sa časa psihologije: Esej o prvom utisku

Prvi utisak nastaje kad jedna osoba prvi put dođe u kontakt sa drugom osobom i formira mentalnu sliku te osobe koja podrazumeva ne samo utisak o fizičkom izgledu osobe već i o njenim ličnim osobinama, obrazovanju, zaposlenju i drugim karakteristikama. Prvi utisak je uvek važan, vrlo često i presudan, bilo da se upoznajete sa nekim na ulici, idete na razgovor za posao ili držite govor. Iako prvi susret sa nekom osobom može da otkrije samo mali deo nečije ličnosti, na osnovu njega se upravo i stvaraju prve impresije. Iz ovog primera lakše ćemo shvatiti o čemu se ovde u stvari radi. Zamislimo sledeću situaciju: Sanja i Jovana su na žurci, za njih dve je zajedničko to da je isti dečko, Milan važna osoba u njihovim životima. Sanja je bila u veži sa Milanom a Jovana je trenutno u romantičnoj vezi sa Milanom. Kao što svi znamo, može da postoji rivalstvo između dve devojke kada je u pitanju neki muškarac prema kome obe gaje osećanja. Sanja i Jovana se znaju samo iz viđenja i dolazi d

Предмет "Агенцијско и хотелијерско пословање" - Јелена Чалмић

Предмет "Агенцијско и хотелијерско пословање" - блок настава, одељење II-4. Ученици применом методе Мапе ума припремају и презентују рад на тему: 1. Пословне књиге и обрасци у угоститељским пословним јединицама за смештај 2. Службе хотела